Publicatiedatum 16 oktober 2023
Leestijd: 4 minuten
----------------------------------------
Nieuws en cijfers
Renteverhogingen zijn sinds vorig jaar niets nieuws onder de zon. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, verhoogde haar beleidsrente in juli voor de elfde keer deze rentecyclus, tot een bandbreedte van 5,25-5,50%. De Europese centrale bank (ECB) liep in op de Federal Reserve, door haar beleidsrente in het achterliggende kwartaal twee keer te verhogen. Daarmee komt het aantal renteverhogingen dat de ECB doorvoerde sinds juli 2022 op tien en haar tarief op 4,0%. Dat is het hoogste renteniveau ooit in het bestaan van de ECB en sinds we de euro als wettig betaalmiddel hebben. De renteverhogingen door centrale banken zorgen voor hogere rentes op korte leningen, de zogenaamde geldmarkt.
Tot nu toe stegen de rentes voor langere looptijden, de kapitaalmarkt, een stuk minder hard. Afgelopen kwartaal liepen evenwel ook de rentes op langere looptijden op. Beleggers deden obligaties van de hand, waardoor de koersen daalden en de aanvangsrendementen stegen. Zo steeg het aanvangsrendement op een Nederlandse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar van 2,74% naar 3,18%. Het rendement op een mandje Nederlandse staatsobligaties dook dit jaar onder nul door deze ontwikkeling. Naast de renteontwikkeling is de stijging van de olieprijs, die niet los gezien kan worden van de rentestijgingen, noemenswaardig.
Waarom liep de kapitaalmarktrente op?
Het besef dat de rente voor een langere tijd op het huidige niveau kan blijven, daalde de afgelopen maanden in bij beleggers. Centrale bankiers hintten erop dat zij de rente voorlopig niet verlagen en verdere verhogingen niet uitsluiten. De reden voor deze ‘havikachtige’ toon is dat de inflatie weliswaar daalt, maar nog steeds boven de gewenste 2% zit. In de Verenigde Staten kwam de favoriete inflatiemaatstaf van de Federal Reserve in september op 3,9% uit, het laagste niveau sinds september 2021.
In de eurozone daalde de inflatie naar 4,3%. De gestegen olieprijs maakt centrale bankiers en beleggers echter beducht voor het weer oplopen van de inflatie. Ondanks het feit dat de westerse economieën steeds minder olie-intensief zijn, is de olieprijs nog steeds van groot belang voor de inflatieontwikkeling, zoals te zien is in de onderstaande grafiek. De olieprijs zal de komende maanden dus weer bijdragen aan een hogere inflatie.