Publicatiedatum 29 juni 2023
Leestijd: 2 minuten
----------------------------------------
Een goed gespreide beleggingsportefeuille bevat ook posities die floreren bij oplopende spanningen. Daarom staan onze collega’s van Optimix Vermogensbeheer
Opent in een nieuw venster (een 100%-dochter van Handelsbanken) in dit artikel stil bij goud. Dit edelmetaal verdient, zeker nu, een plek in de meeste door Optimix beheerde portefeuilles.
Goud is luxe
Sinds in China de coronamaatregelen zijn versoepeld, is het maatschappelijk en economisch verkeer daar weer op gang gekomen. De Chinezen gaan er weer op uit en laten het geld rollen. Een goede manier om daarvan te profiteren is een belegging in grondstoffen. Een andere sector die profiteert van de Chinese consumptiedrang is die van de luxewaren, met artikelen van merken zoals Louis Vuitton en Tiffany.
Het aandeel van moederbedrijf LVHM steeg om die reden dit jaar al met 29% en bereikte als eerste Europese beursgenoteerde onderneming een marktkapitalisatie van $ 500 miljard. Daarmee staat het Franse luxewarenhuis op de tiende plek van meeste waardevolle beursgenoteerde ondernemingen. De Amerikaans getinte lijst wordt trouwens aangevoerd door Apple (markkapitalisatie van $ 2.680 miljard). De Chinese vraag naar luxe goederen en juwelen is overigens niet de reden dat Optimix goud aantrekkelijk vindt.
Maar wat dan wel?
Geen overbodige luxe
Centrale banken houden een deel van hun reserves aan in de vorm van goud. Het is daarmee naast de Amerikaanse dollar een wijdverbreid oppotmiddel van deviezen. Sinds de Russische dollartegoeden ter waarde van $ 300 miljard zijn bevroren, wordt de dollar echter een stuk minder veilig geacht door landen die de Amerikanen niet als amicaal beschouwen. De centrale banken van China, Turkije, Brazilië en India kopen sindsdien meer goud, terwijl de voorraad Amerikaanse staatsobligaties wordt afgebouwd. Deze trend verhoogt de vraag naar het edelmetaal.
Naast de geopolitieke verschuivingen is ook de inflatietrend een pré voor goud. De geldontwaarding ligt boven het niveau van de beleidsrente van de Federal Reserve en de ECB, wat betekent dat het reële rendement (nominale rente minus inflatie) op spaarproducten negatief is. Dit vormt een impuls voor goud. De Federal Reserve is al verder op het pad van monetair verkrappen dan de ECB. Naar verwachting zal de ECB haar beleidsrente vanaf nu meer verhogen dan haar Amerikaanse evenknie. Daardoor zal het renteverschil tussen de euro en de dollar afnemen. Hierdoor zou de dollar dus kunnen verzwakken ten opzichte van de euro. Over het algemeen is een zwakkere dollar eveneens een stimulans voor de goudprijs.
Inmiddels heeft één op de tien landen ter wereld te maken met Amerikaanse sancties. Een groeiende groep landen maakt daarom afspraken om onderling niet standaard meer in dollars af te rekenen. Deze landen, onder aanvoering van China en Rusland, willen minder afhankelijk worden van de dollar. In 2022 werd 88% van het internationale betalingsverkeer uitgevoerd in dollars en 47% van de grensoverschrijdende bankleningen is in dollars (bron: Bank for International settlements, BIS). Voorlopig is de rol van de dollar dus nog groot. De trend lijkt echter niet positief te zijn voor de Amerikaanse munt.
Goud profiteert
Optimix verwacht dat goud profiteert van de huidige geopolitieke spanningen. Ook de hardnekkige inflatie en de ‘inhaalslag’ van de ECB, maar wellicht in een later stadium ook andere vooraanstaande centrale banken, zoals de Bank of Japan, kunnen de dollar verzwakken en de goudprijs doen oplopen. Het schuldplafond in de Verenigde Staten dat nu echt in zicht komt, gekoppeld aan de chaotische politieke situatie kan beleggers eveneens naar de veilige goudhaven doen vluchten. Toch is de dollar nog steeds dé wereldvaluta en zullen veel opkomende landen in Afrika en Zuid-Amerika de munt als stabieler zien dan hun eigen valuta. De rol van de dollar op het wereldtoneel is dus zeker niet uitgespeeld, maar er wordt aan geknabbeld.
Optimix verwacht dan ook een zwakkere dollar de komende tijd en heeft hierop ingespeeld door het gewicht van Amerikaanse aandelen te verlagen. Daarnaast biedt goud een mooie bescherming in onzekere tijden. Daarom heeft Optimix een mooie plek voor goud ingeruimd in de meeste door Optimix beheerde portefeuilles.