Economisch tumult
In de zomermaanden zijn de handelsvolumes op de beurzen vaak ‘dun’. Bij die lage volumes kunnen de koersuitslagen groot zijn. Zo geschiedde bij de start van augustus. Bij het ontwaken op maandag 5 augustus kleurden de schermen rood. De Japanse aandelenmarkt daalde met 12% en trok andere Aziatische beurzen mee omlaag. Ook in de rest van de wereld panikeerden beleggers en werden aandelen ‘en masse’ verkocht (en gekocht natuurlijk).
Deze verslechtering van het sentiment komt niet uit de lucht vallen. In de voorafgaande week konden de kwartaalcijfers van de grote technologie-ondernemingen Magnificent Seven beleggers niet bekoren. Ook zetten tegenvallende macro-economische en arbeidsmarkt indicatoren een rem op het enthousiasme.
Maar waarom daalde de Japanse markt zo fors? Daarvoor moeten we naar de allesbepalende centrale banken kijken. Terwijl de ECB en de Federal Reserve de afgelopen jaren de rente verhoogden deed de Bank of Japan dat niet, met een enorme verzwakking van de Japanse yen tot gevolg. Geld lenen in Japanse yen tegen een lage/negatieve rente was populair. Met het geleende geld werden hoger renderende beleggingen gekocht, een klassieke ‘carry trade’ derhalve. Japanse aandelen waren in trek, maar ook buitenlandse beleggingen. Pas in maart van dit jaar verhoogde de Bank of Japan haar beleidsrente van -0,10% naar +0,10%. Op 31 juli volgde een tweede renteverhoging naar +0,25%. De Bank of Japan ging daarmee wederom in tegen de beweging van de Federal Reserve en ECB, want laatst genoemden staan op het punt om hun monetaire beleid juist weer aanzienlijk te gaan verruimen. Goedkoop lenen in yen en daarmee hoger renderende beleggingen kopen werd daardoor lastiger. Dat besef begint door te dringen. Door de dalende koersen op de aandelenmarkten van de afgelopen weken, is de ‘yen carry trade’ plots uit de gratie. De hiermee aangekochte beleggingen worden verkocht en buitenlandse valuta worden weer teruggewisseld naar de yen. Flinke koersuitslagen en een stijgende yen is het gevolg.
De Japanse yen is net zoals Amerikaanse technologie-aandelen rijp om ‘ontlucht’ te worden, het ventiel is geopend en een correctie vanaf de opgeblazen koersen is gezond.
Als trouwe lezer weet u dat wij eerder dit jaar al wat voorzichtiger zijn geworden. Al voor de zomer verkochten wij een flink deel van de aandelen in uw portefeuille. De huidige beursmalaise raakt u (& ons) daardoor nu minder hard. De opbrengsten uit de aandelenverkoop hebben wij gebruikt om obligatie-beleggingen, een erkende ‘safe haven’ in tijden van beurspaniek uit te breiden. Ook de riante goud-positie, eveneens een vluchthaven voor angstige beleggers, biedt dezer dagen soelaas. Natuurlijk zijn beleggingsverliezen in heftige tijden als deze niet geheel te vermijden. Ook hebben de grondstoffenposities thans te lijden onder de mindere groeivooruitzichten. Wij volgen de koersuitslagen op de voet en passen de beleggingsmix van de door ons beheerde portefeuilles uiteraard aan als wij dat opportuun vinden. Correcties als deze resulteren meestal in een goede gelegenheid om de aandelenweging weer te verhogen en zo toekomstig rendement aan uw portefeuille toe te voegen!