sneeuwlandschap met een witte boom en blauwe lucht

Amerikaanse beleggingen stelen de show

Wat waren de afgelopen tijd de politieke en economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten en Europa?

En wat was de impact daarvan op de financiële markten? U leest het hier. 
Publicatiedatum 19 december 2024
Leestijd: 2 minuten
----------------------------------------


Aan de overkant

In de Verenigde Staten is er optimisme over het aanstaande ‘America First’-beleid van Donald Trump. Na zijn verkiezingsoverwinning was er een sterke rally op de Amerikaanse aandelenmarkten, waarbij de S&P 500 met 5%, de Dow Jones met 7% en de Russell 2000 zelfs met meer dan 10% steeg. De Amerikaanse dollar werd 3% sterker ten opzichte van de euro, terwijl Bitcoin een indrukwekkende stijging van 40% liet zien. Trump kondigde importtarieven aan voor Mexico, Canada en China, die door beleggers vooral worden gezien als onderhandelingsinstrumenten. De benoeming van de gematigde Scott Bessent tot minister van Financiën zorgde voor vertrouwen en een daling van de obligatierente, ondanks eerdere zorgen over mogelijke renteverhogingen.

Uitdagingen in Europa

In Europa is het beeld aanzienlijk somberder. In Frankrijk viel de regering van premier Michel Barnier na een motie van wantrouwen. De politieke instabiliteit werd in gang gezet door eerdere vervroegde verkiezingen die slecht uitpakten voor president Macron, waardoor hij met een gefragmenteerd parlement kwam te zitten. Barnier kon het hoge begrotingstekort van 6,2% van het BBP niet aanpakken, wat leidde tot oplopende risico-opslagen op Franse staatsobligaties. Inmiddels zijn de Franse rentetarieven hoger dan die van Spanje en vergelijkbaar met Griekenland.

Duitsland kampt eveneens met politieke en economische uitdagingen. De driepartijencoalitie van bondskanselier Olaf Scholz viel na het ontslag van de minister van Financiën en verkeert nu in een crisis. De Duitse economie lijdt onder hoge energieprijzen, veroorzaakt door het wegvallen van goedkoop Russisch gas en de overstap naar duurdere LNG. Dit heeft geleid tot dalend ondernemersvertrouwen en een structurele verzwakking van de industriële basis. De sluiting van Volkswagen-fabrieken in Duitsland markeert een dieptepunt en wijst op een mogelijke trend van de-industrialisatie.

Onze posities

Het is duidelijk dat de Verenigde Staten nu al vooruit loopt op een gunstig economisch en politiek klimaat onder Trump, terwijl Europa worstelt met structurele zwaktes en politieke instabiliteit, vooral in Frankrijk en Duitsland. Hoewel hervormingen zoals een fiscale unie of een grootschalig EU-pakket noodzakelijk lijken, is de kans op een snelle implementatie klein. Europa staat voor aanzienlijke uitdagingen, en de huidige crisis is waarschijnlijk onvoldoende om op korte termijn tot fundamentele veranderingen te leiden.

Onze beleggingsstrategieën passen zich hierop aan: wij hebben de posities in Amerikaanse aandelen uitgebreid, onder andere via de iShares Core S&P 500 ETF, om te profiteren van de positieve dynamiek in de VS. Tegelijkertijd werden posities in Europese en andere achterblijvende markten afgebouwd, te weten de posities Montanaro Better World Fund en SPDR Europe Energy en een deel van Optimix Wereld Aandelen Fonds. De opbrengsten hebben we herbelegd in de iShares Core MSCI World UCITS ETF.

* Dit artikel is een ingekorte versie van onze maandelijkse Strategiebrief Vermogensbeheer

Leuk om te lezen?

Ons team van beleggingsspecialisten schrijft maandelijks een update over de ontwikkelingen op de financiële markten en de impact op de door ons beheerde portefeuilles. Ontvang ook maandelijks exclusieve inzichten van onze experts, diepgaande analyses en de meest recente marktontwikkelingen in uw mailbox. 

Lees meer

Stock market op teletekst - Handelsbanken.se
Wilt u maandelijks exclusieve inzichten van onze experts, diepgaande analyses en de meest recente marktonwikkelingen ontvangen?
Aanmelden Strategiebrief Vermogensbeheer