Rust
Na de tegenvallende arbeidsmarktcijfers die beleggers zorgden baarden, volgden meevallende economische cijfers. Consumenten hebben nog steeds vertrouwen en laten het geld rollen. Ook de voorzitter van het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, Jerome Powell, sprak op het jaarlijkse samenzijn van centrale bankiers in Jackson Hole, sussende woorden. De geldontwaarding neemt af en de Federal Reserve bestuurders achten de tijd rijp om de beleidsrente te verlagen.
De werkloosheid, één van de stuurvariabelen van de centrale bank, dient niet verder op te lopen was de boodschap. Op 18 september staat het rentebesluit op de agenda, waarschijnlijk zal de beleidsrente met 0,25% verlaagd worden tot een bandbreedte van 5,00% a 5,25%. Het vooruitzicht op lagere rentestanden deed de risicobereidheid onder beleggers toenemen, waardoor de rust terugkeerde en het herstel doorzette.
The trend is your friend
De rust lijkt teruggekeerd, maar als wij vooruitkijken, zijn er de komende maanden naar onze mening toch een aantal risico’s aan de horizon. Hierdoor kan de onrust en de beweeglijkheid op de financiële markten weer toenemen. De economische groeizorgen zijn voor nu weer even naar de achtergrond verdrongen, maar wij verwachten nog wel degelijk een economische groeivertraging de komende maanden. De Chinese economie komt maar niet op stoom en ook in de Verenigde Staten en Europa lijkt de rek er langzamerhand uit. Tegelijkertijd blijven wij er bij dat Amerikaanse aandelen en dan met name in de technologiehoek, aan de dure kant zijn en daardoor kwetsbaar voor tegenvallers.
Wij handhaven daarom voorlopig onze onderweging in aandelen. Voorts hebben wij de portefeuille minder cyclisch ingericht door grondstoffen en grondstoffen gerelateerde aandelen te verkopen en daar blootstelling naar de brede markt voor terug te kopen.
Het is nu echt aftellen geblazen naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op de lange termijn doet het er voor de beurswereld niet zo veel toe wie president wordt. Echter, in de nabij toekomst kunnen de peilingen en de definitieve uitslag wel degelijk voor volatiliteit zorgen. Daarom hebben wij afgelopen maand enkele alternatieve beleggingen, zogenaamde trendvolgende hedge funds, toegevoegd aan de door ons beheerde portefeuilles. Deze fondsen zijn in staat een aantrekkelijk absoluut rendement met een lage correlatie met de rest van de portefeuille te genereren.
Trendvolgende strategieën zijn gericht op het profiteren van markttrends en presteren daardoor vooral goed in perioden waarin er veel trends aanwezig zijn en minder goed wanneer er zich geen tot weinig trends voordoen of periodes met veel trendbreuken. De meeste trends zijn een afspiegeling van bredere macro-economische trends en ontwikkeling. Perioden van hoge macro-economische volatiliteit gaan veelal gepaard met grotere uitslagen op financiële markten en daarmee trends. In de huidige beleggingsomgeving, die wordt gekenmerkt door een grotere macro-economisch en geopolitieke onzekerheid, kunnen trendvolgende strategieën een waardevolle manier zijn om het risico- en rendementsprofiel van de portefeuille te verbeteren.
Trendvolgende beleggers maken veelal gebruik van zelf ontwikkelde handelsprogramma’s om trends in financiële markten te identificeren en vervolgens te participeren in deze trends. Dit kunnen opwaartse trends zijn of neerwaartse trends en over verschillende tijdspannen, van enkele dagen tot enkele maanden. De strategieën handelen op een groot aantal markten, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta’s, gebruikmakend van derivaten zoals futures, forwards en swaps.
Met het toevoegen van dergelijke hedge funds kan de effectieve diversificatie van de portefeuille worden verbeterd. Trendvolgende strategieën kenmerken zich door een lage correlatie met zowel aandelen als obligaties. Daarbij hebben trendvolgende strategieën de eigenschap dat de hoogste rendementen vaak samenvallen met crisisperioden waarin aandelenmarkten dalen, zie Grafiek 2. Ook wordt zo een additionele bron van rendement toegevoegd aan de portefeuille.