zon die tussen de bomen doorschijnt

Strategiebrief Vermogensbeheer - september 2024


 Publicatiedatum: 11 september 2024
De combinatie van tegenvallende arbeidsmarktcijfers in de Verenigde Staten, economische groeizorgen en een renteverhoging in Japan zorgde voor een tumultueus begin van de afgelopen maand. Na de forse koersdalingen begin augustus, stond de rest van de maand in het teken van herstel. Inmiddels zijn de verliezen grotendeels weggepoetst op de meeste aandelenmarkten, zie Grafiek 1.

In onzekere tijden trekken beleggers doorgaans naar vluchthavens zoals staatsobligaties en goud. In Grafiek 1 is te zien dat deze beleggingen de maand positief eindigden en zo voor stabiliteit in de door ons beheerde portefeuilles zorgden. De Optimale Mix hield zich goed staande en sloot de achterliggende maand slechts 0,1% lager af.

In het vervolg van deze Strategiebrief leest u meer over hoe wij onze portefeuille nog weerbaarder tegen de economische groeizorgen maakten en ons wapenden tegen de (geo)politieke ontwikkelingen die de komende maanden het nieuws zullen beheersen.
Grafiek 1: Na een tumultueus begin stond augustus in het teken van herstel op de aandelenmarkten
Grafiek 1: na een tumultueus begin stond augustus in het teken van herstel op de aandelenmarkten
Bron: Optimix

Rust

Na de tegenvallende arbeidsmarktcijfers die beleggers zorgden baarden, volgden meevallende economische cijfers. Consumenten hebben nog steeds vertrouwen en laten het geld rollen. Ook de voorzitter van het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, Jerome Powell, sprak op het jaarlijkse samenzijn van centrale bankiers in Jackson Hole, sussende woorden. De geldontwaarding neemt af en de Federal Reserve bestuurders achten de tijd rijp om de beleidsrente te verlagen.

De werkloosheid, één van de stuurvariabelen van de centrale bank, dient niet verder op te lopen was de boodschap. Op 18 september staat het rentebesluit op de agenda, waarschijnlijk zal de beleidsrente met 0,25% verlaagd worden tot een bandbreedte van 5,00% a 5,25%. Het vooruitzicht op lagere rentestanden deed de risicobereidheid onder beleggers toenemen, waardoor de rust terugkeerde en het herstel doorzette.

The trend is your friend

De rust lijkt teruggekeerd, maar als wij vooruitkijken, zijn er de komende maanden naar onze mening toch een aantal risico’s aan de horizon. Hierdoor kan de onrust en de beweeglijkheid op de financiële markten weer toenemen. De economische groeizorgen zijn voor nu weer even naar de achtergrond verdrongen, maar wij verwachten nog wel degelijk een economische groeivertraging de komende maanden. De Chinese economie komt maar niet op stoom en ook in de Verenigde Staten en Europa lijkt de rek er langzamerhand uit. Tegelijkertijd blijven wij er bij dat Amerikaanse aandelen en dan met name in de technologiehoek, aan de dure kant zijn en daardoor kwetsbaar voor tegenvallers.

Wij handhaven daarom voorlopig onze onderweging in aandelen. Voorts hebben wij de portefeuille minder cyclisch ingericht door grondstoffen en grondstoffen gerelateerde aandelen te verkopen en daar blootstelling naar de brede markt voor terug te kopen.

Het is nu echt aftellen geblazen naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op de lange termijn doet het er voor de beurswereld niet zo veel toe wie president wordt. Echter, in de nabij toekomst kunnen de peilingen en de definitieve uitslag wel degelijk voor volatiliteit zorgen. Daarom hebben wij afgelopen maand enkele alternatieve beleggingen, zogenaamde trendvolgende hedge funds, toegevoegd aan de door ons beheerde portefeuilles. Deze fondsen zijn in staat een aantrekkelijk absoluut rendement met een lage correlatie met de rest van de portefeuille te genereren.

Trendvolgende strategieën zijn gericht op het profiteren van markttrends en presteren daardoor vooral goed in perioden waarin er veel trends aanwezig zijn en minder goed wanneer er zich geen tot weinig trends voordoen of periodes met veel trendbreuken. De meeste trends zijn een afspiegeling van bredere macro-economische trends en ontwikkeling. Perioden van hoge macro-economische volatiliteit gaan veelal gepaard met grotere uitslagen op financiële markten en daarmee trends. In de huidige beleggingsomgeving, die wordt gekenmerkt door een grotere macro-economisch en geopolitieke onzekerheid, kunnen trendvolgende strategieën een waardevolle manier zijn om het risico- en rendementsprofiel van de portefeuille te verbeteren.

Trendvolgende beleggers maken veelal gebruik van zelf ontwikkelde handelsprogramma’s om trends in financiële markten te identificeren en vervolgens te participeren in deze trends. Dit kunnen opwaartse trends zijn of neerwaartse trends en over verschillende tijdspannen, van enkele dagen tot enkele maanden. De strategieën handelen op een groot aantal markten, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta’s, gebruikmakend van derivaten zoals futures, forwards en swaps.

Met het toevoegen van dergelijke hedge funds kan de effectieve diversificatie van de portefeuille worden verbeterd. Trendvolgende strategieën kenmerken zich door een lage correlatie met zowel aandelen als obligaties. Daarbij hebben trendvolgende strategieën de eigenschap dat de hoogste rendementen vaak samenvallen met crisisperioden waarin aandelenmarkten dalen, zie Grafiek 2. Ook wordt zo een additionele bron van rendement toegevoegd aan de portefeuille.
Grafiek 2: De stabiele rendementsontwikkeling van trendvolgende strategieën
Grafiek 2: de stabiele rendementsontwikkeling van trendvolgende strategieën
Bron: Optimix

Dat de trend niet altijd vriendelijk is, ondervond Donald Trump, nadat Kamala Harris het stokje van Joe Biden overnam. In onze vorige strategiebrief was Harris Trump net voorbijgestoken op de politieke aandelenmarkt. De Democratische conventie gaf haar nog een extra voorsprong, zie Grafiek 3.

De verschillen zijn echter klein. Ook onder de peilers vallen de verschillen nog binnen de foutmarge. De strijd en de onzekerheid over de politieke en economische koers van de Verenigde Staten houdt voorlopig dus nog wel aan, uw Optimale Mix is er in ieder geval klaar voor.


Ontwikkelingen Optimix Maatwerk

De afgelopen weken zagen wij verdere signalen dat het risico van een economische vertraging in de Verenigde Staten voornamer wordt. Dit zagen we terug zowel via economische data als zichtbaar via marktprijzen. Een recessie in de Verenigde Staten vormt een risico voor enkele van de cyclische posities binnen de portefeuille. Met het toenemen van dit risico verruilden wij binnen de aandelencomponent de mijnbouwaandelen VanEck Global Mining ETF naar wereldwijde aandelen iShares Core MSCI World UCITS ETF. De aandelenweging blijft hiermee ongewijzigd, maar met een minder cyclische blootstelling.

Daarnaast verkopen we de positie in grondstoffen UBS Bloomberg Commodity ETF en houden deze middelen tot nader order aan in French T-bill 12/2024, kortlopend Franse staatspapier. Verder hebben wij positie genomen in een drietal hedge funds. Deze fondsen zijn in staat een aantrekkelijk absoluut rendement met een lage correlatie met de rest van de portefeuille te genereren. Het drietal heeft de mogelijkheid om in perioden met (forse) marktdalingen een positief rendement te genereren. AQR Alternative Trends tracht in te spelen op trends in markten waar andere trend-volgende strategieën over het algemeen niet actief zijn. Dit zijn veelal kleinere of minder toegankelijke markten, zoals rubber of opkomende markten valuta.

De modellen van AQR maken gebruik van zowel prijstrends als trends in economische data. Mint Tower Arbitrage Fund maakt gebruik van verschillende arbitragestrategieën, met een focus op converteerbare obligatie-strategieën en volatiliteit-strategieën. De combinatie van strategieën zorgt voor een gebalanceerde portefeuille die in staat is positieve rendementen te behalen ongeacht de marktomgeving. Winton Trend Fund tracht middels systematische handelsmodellen in te spelen op trends in 150 financiële markten, zoals aandelen, grondstoffen, valuta en vastrentende waarden. Door posities af te bouwen wanneer de trend uitgeput raakt, tracht Winton het verlies te beperken op het moment dat de trend keert.
Grafiek 3: De uitslagen op de politieke aandelenmarkt ($)
Grafiek 3 de uitslagen op de politieke aandelenmarkt ($)
Bron: Predictit

Handelsbanken Dienstenwijzer Beleggingsdiensten

We willen u graag informeren over onze beleggingsdienstverlening, onze werkwijze en de kosten die hieraan verbonden zijn. Lees meer in de 

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen hangt ook af van de ontwikkelingen op de financiële markten. De resultaten die in het verleden zijn behaald, bieden geen garantie voor de toekomst.