Vaste of variabele rente Professioneel Vastgoedlening

Welke rente past bij u?

De hoogte van de rente die u betaalt is afhankelijk van uw financiële situatie en van de marktwaardedekkingsratio. Dit is de hoogte van de lening gedeeld door de waarde van het vastgoed. Hoe lager dit getal, hoe lager het rentetarief. De rente kan gebaseerd zijn op een variabel of op een vast rentetarief, beide te verhogen met een opslag.
Deze opslag bestaat uit de volgende (variabele) kosten:
  • de opslag in verband met de ontwikkelingen op de geldmarkten en de kapitaalkosten
  • de individuele risico-opslag
  • onze doorlopende kosten
  • een winst(opslag)  
Wilt u een lening waarbij u iedere maand een vast percentage aan rente betaalt? Of een lening waarbij het rentepercentage iedere drie maanden kan stijgen of dalen?

Bij de kunt u kiezen voor een vaste of variabele rente. Wij bieden twee soorten vaste rente aan: het interest rate swap (IRS)-tarief horende bij een bepaalde rentevastperiode verhoogd met een opslag of een ‘all-in’-tarief. Bij het ‘all-in’-tarief is de opslag al meegenomen in een totaal-rentetarief.

Vaste rente

Wilt u voor een langere tijd zekerheid
Wilt u dat de rente voor uw lening een tijd gelijk blijft (vaste rente )? U heeft dan voor een langere tijd zekerheid over het bedrag dat u iedere maand betaalt. U kunt kiezen voor een rente die één jaar tot maximaal de duur van de lening gelijk blijft. De tijd dat de rente gelijk blijft, wordt rentevastperiode genoemd. Wij mogen het vaste rentetarief tijdens de rentevastperiode niet wijzigen, zolang u aan uw verplichtingen voldoet die bij uw lening horen. 

Vaste rente IRS
Wilt u een vaste rente gebaseerd op het interest rate swap (IRS)-tarief? Het IRS-tarief is het tarief dat voor een bepaalde rentevastperiode op de interbancaire geld- en kapitaalmarkt door vraag en aanbod wordt bepaald. Omdat het IRS-tarief twee werkdagen voor de start van een (nieuwe) rentevastperiode van de lening wordt vastgesteld, is het pas twee werkdagen voor de opname van de lening (en voor iedere nieuwe rentevastperiode) duidelijk, welk tarief u moet gaan betalen. In het kader van de is deze onzekerheid onwenselijk. Daardoor bieden wij dit IRS-rentetarief niet aan bij financieringen die onder de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering vallen. 

Einde rentevastperiode bij IRS
Bij afloop van de rentevastperiode wordt de rente voor de nieuwe rentevastperiode bepaald op basis van de dan geldende marktrente en wordt tevens de opslag opnieuw bekeken. Wanneer de rentevastperiode korter is dan de looptijd van de lening wordt  de lening met dezelfde rentevaste periode voortgezet, tenzij wij anders overeenkomen. 

Einde rentevastperiode bij ‘all-in’ tarief
Bij afloop van de rentevastperiode wordt de rente voor de nieuwe rentevastperiode bepaald op basis van de dan geldende marktrente en wordt tevens de opslag opnieuw bekeken. Valt u lening onder de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering? En heeft u gekozen voor een vaste renteperiode die korter is dan de looptijd van uw lening? Dan krijgt u vier weken voor het einde van deze periode een aanbieding van ons voor een nieuwe rente. U kunt dan kiezen voor een vaste renteperiode of een variabele renteperiode. Valt u lening niet onder Gedragscode Kleinzakelijke Financiering, dan zetten wij u lening met dezelfde rentevastperiode voort, tenzij wij anders overeenkomen.

Variabele rente 

Wilt u een rente die meebeweegt met de marktrente
Wilt u dat de rente voor uw lening meebeweegt met de marktrente (variabele rente)? Een variabele rente kan dalen, maar ook stijgen. U heeft daarom minder zekerheid over uw maandlasten.

De hoogte van de rente
Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate. Het is het gemiddelde rentetarief dat banken gebruiken om elkaar kortlopende financieringen in euro’s te verstrekken. In de markt wordt Euribor dagelijks vastgesteld. De variabele rente bestaat uit de driemaandse Euribor-rente plus de opslag. Deze Euribor-rente kan negatief zijn, maar dan rekent Handelsbanken met 0%. Bekijk de actuele Euribor rentetarieven Opent in een nieuw venster

Einde driemaandsperiode
Zowel de Euribor-component van uw lening als de opslag stellen wij iedere drie maanden opnieuw vast. Dat betekent dat de totale rente mee verandert met de driemaandelijkse ontwikkelingen van Euribor en eventueel de wijziging in de opslag. Iedere drie maanden krijgt u van ons bericht over de hoogte van de totale rente voor de komende periode.

Extra aflossen en de lening volledig terugbetalen
We maken afspraken met elkaar over hoe en wanneer u de lening terugbetaalt. Maar u mag ook eerder of extra terugbetalen. Hiervoor betaalt u ons meestal een vergoeding. Ook betaalt u ons een vergoeding bij de verkoop van het vastgoed.  

Hervorming van de referentierentes

informatie icoon
Referentierentes zoals Euribor, Eonia en Libor, worden wereldwijd gebruikt bij financiële overeenkomsten en producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leningen, hypotheken, deposito’s en obligaties.

Europese wetgeving verlangt van de financiële sector en toezichthouders dat zij de referentierentes hervormen. Handelsbanken is goed voorbereid op deze hervormingen.

Gedragscode Kleinzakelijke Financiering

Op de Professioneel Vastgoedlening kan de van toepassing zijn.