Terugblik november
De daverende overwinning van Donald Trump en de belofte van het ‘America First’ beleid zorgde voor een flinke rally in voornamelijk Amerikaanse beleggingen. Zo steeg de S&P 500 Index met 5%, de Dow Jones Index met 7% en small cap index Russell 2000 zelfs met ruim 10%. De Amerikaanse dollar, die in oktober al 3% steeg, werd nog eens 3% sterker ten opzichte van de euro. Het meest in het oog sprong echter bitcoin met een plus van maar liefst 40%. Andere regio’s ondervonden juist tegenwind van de Trump trade.
Team Trump
Hoewel Trump pas op 20 januari a.s. geïnstalleerd wordt als President, nam hij eind november alvast een voorschot op zijn economisch beleid en stelde buurlanden Mexico en Canada een importtarief van 25% in het vooruitzicht. Daarnaast gaf hij aan dat ook China een additionele 10% (bovenop de al bestaande importtarieven) mag verwachten. De consensus in de financiële markten is echter dat Trump de tarieven vooral wil gebruiken als onderhandelingsinstrument, en deze niet daadwerkelijk zal invoeren. Over de bredere linie zoekt Trump een betere handelspositie met de rest van de wereld, om zo de Amerikaanse industrie te beschermen. In het specifieke geval van Mexico moeten deze onderhandelingen ook zijn immigratieagenda dienen.Bessent is een hedge fund manager die de kneepjes van het vak leerde bij George Soros, voor wie hij tot 2015 werkte. Een echte Wall Street insider derhalve!
De keerzijde van Trump’s America-first retoriek is dat het vooralsnog tegenwind oplevert voor niet-Amerikaanse beleggingen. Een treffend voorbeeld hiervan is de divergentie tussen de Europese en Amerikaanse bankensector sinds de verkiezingsoverwinning van Trump. In onderstaande grafiek is te zien dat beide sectoren elkaar haast naadloos volgden tot 5 november. Sindsdien is het verschil in rendement maar liefst 20%.