Waterlandschap met bomen in winterse sfeer

Strategiebrief Vermogensbeheer - januari 2025


 Publicatiedatum: 13 januari 2025
Het afgelopen jaar stond bol van het politieke tumult, oorlogsgeweld en economische zorgen in de eurozone en China. Bovendien drukten weersextremen ons met de neus op de opwarmende aarde. Wij wagen ons sowieso niet aan rendements- noch weersvoorspellingen, maar dat het ondanks de onrust in de wereld op de financiële markten pais en vree bleef, en er voor het tweede jaar op rij prachtige rendementen werden geboekt, doet soms wereldvreemd aan.

De economische groei viel wereldwijd, met name in de Verenigde Staten, mee en de bedrijfswinsten groeiden dan ook gestaag door. Na jaren van krap monetair beleid verlaagden centrale banken hun beleidsrentes in 2024 en gaven zo ruimte voor een opwaardering van aandelen. Ook het rendement op obligaties was positief. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat beleggen in de bakermat van onze huisportefeuilles, de Optimale Mix (+10,5%), andermaal veel lucratiever bleek dan sparen.

In deze Strategiebrief blikken we terug op het afgelopen beleggingsjaar, bespreken we de rendementen en kijken we natuurlijk ook vooruit. 
Grafiek 1: rendementsontwikkeling Optimale Mix in 2024
Grafiek 1: rendementsontwikkeling Optimale Mix in 2024
Bron: Bloomberg/Optimix

Goudgerand beleggingsjaar

In 2024 schoten aandelenmarkten uit de startblokken. Het bleek het beste kwartaal van het jaar. In april bleek de inflatie in de Verenigde Staten en de eurozone minder snel af te nemen dan gehoopt. Ook zorgde Iran toen met een rakettenregen op Israël voor voorzichtigheid onder beleggers. Aan het begin van de zomer was het beleggershumeur weer opgeklaard en stegen koersen verder. De inflatie nam duidelijk af en de geesten werden rijp gemaakt voor renteverlagingen.

De ECB trapte af en verlaagde in juni, voor het eerst sinds 2019, haar beleidsrente met 0,25% naar 3,75%. De grootste onrust en dalingen op de financiële markten zagen we uitgerekend in de doorgaans rustige zomermaand augustus. Tegen de wereldwijde trend in verhoogde de Bank of Japan toen haar beleidsrente. Hierdoor werden zogenaamde carry trades, het principe van goedkoop lenen in Japanse yen om hoger renderende beleggingen aan te schaffen, teruggedraaid. De Japanse Nikkei Index daalde met 12% op één dag, nadat eerder in juli nog de vorige piek uit 1989 geslecht was.

Tegelijkertijd liep de werkloosheid in de Verenigde Staten op naar 4,3%, een niveau dat de recessieangst aanwakkerde. De afnemende inflatie en oplopende werkloosheid gaven de Federal Reserve de ruimte om in september, voor het eerste sinds de coronapandemie in 2020, haar beleidstarief te verlagen. De Amerikaanse centrale bank verlaagde haar beleidsrente in het restant van 2024 nog twee keer, de ECB deed dat maar liefst drie keer. De lagere rentetarieven en meevallende economische groeicijfers zorgden voor stabiliteit op de financiële markten.

Op de Chinese beurs zorgden stimulerende maatregelen van overheid en centrale bank voor een opleving in september, zie Grafiek 2. De verkiezing van Donald Trump tot 47e president van de Verenigde Staten zette een heuse eindsprint voor aandelen uit de Verenigde Staten in gang. Met name de technologie-aandelen, die het hele jaar de kar trokken, stegen. Sinds de verkiezing van Trump stegen de ‘Magnificent Seven’ met 20,6%, gemeten in euro. Ook Elon Musk zag zijn inspanningen, om Trump in het Witte Huis te doen belanden, beloond. Het aandeel Tesla steeg, gemeten in euro, met 69,6% sinds 5 november. In Europa en China werd Trump’s verkiezingszege minder uitbundig gevierd op de beurs.
Grafiek 2: Uiteenlopende koersbewegingen
Grafiek 3: Uiteenlopende koersbewegingen
Bron: Bloomberg
In Tabel 1 zijn de rendementen op enkele bekende beleggingsgraadmeters te zien.

Naast de prachtige aandelenrendementen, valt op dat de waarde van goud fors steeg. Hier zien we dus wel degelijk iets van de spanningen op het wereldtoneel terug. De zwakke economische groei in de eurozone en China vertaalde zich in een lagere olieprijs. Opvallend is dat de verschillen tussen de rendementen in Amerikaanse dollar en euro aanzienlijk zijn. De Amerikaanse dollar profiteert van de betere economische groeivooruitzichten, de hogere kapitaalmarktrente in de Verenigde Staten en de plannen van de regering Trump.

Het dreigen met het opleggen van importtarieven zette de valuta’s van de belangrijkste handelspartners van de Verenigde Staten bovendien onder druk. Contradictoir genoeg verbetert zo wel de concurrentiepositie (voor de export) van diezelfde handelspartners.

Onze koers

Na het uitmuntende eerste kwartaal van 2024, besloten wij het risicoprofiel van de door ons beheerde portefeuilles aanzienlijk te verlagen. Beleggers leken welhaast euforisch en met name Amerikaanse technologie aandelen waren erg duur geworden. Dat duur echter nog best duurder kan worden, bleek in de daaropvolgende maanden. Onze portefeuilles waren in dat licht bezien behoudend ingericht.

Naar aanleiding van de verkiezingszege van Trump zagen wij de kans op een heuse jaareinde rally op Wall Street toenemen en kochten wat meer Amerikaanse aandelen bij. Dit bleek een goede keuze. Momenteel is de aandelenweging in de door ons beheerde portefeuilles grosso modo overeenkomstig dat van de benchmark met een licht accent op ‘value’ en ‘small & mid caps’. Kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen zijn in koersontwikkeling de afgelopen jaren ver achtergebleven bij de ‘megacaps’ en zouden wat van de achterstand goed moeten kunnen maken in het komende jaar.

Hoewel de aandelenweging op dit moment niet veel afwijkt van de benchmark, hebben onze portefeuilles op dit moment weldegelijk een duidelijke Handelsbanken-signatuur. Wij hebben momenteel relatief weinig obligaties, en de obligaties die we hebben zijn gemiddeld kort van looptijd of zijn uitgerust met inflatie-indexatie. Voor het gedeelte van de portefeuille dat we niet belegd hebben in obligaties, hebben we posities in edelmetalen en hedge funds opgenomen. Op deze wijze hebben we binnen de portefeuille bescherming aangebracht tegen inflatie en gelijktijdig de mogelijkheid gecreëerd om rendement te maken  bij stagnerende aandelen en obligatiekoersen.

Wij verwachten nog steeds dat de huidige mate van euforie niet houdbaar zal zijn. In een recent onderzoek onder beleggers door Bank of America werd gesproken van een ‘super opgewekt sentiment’. Het beleggerscliché – buy the rumour sell the fact – zal naar onze verwachting in de eerste helft van 2025 bewaarheid worden.

Er zijn een hoop verwachtingen geschapen over belastingverlagingen, deregulering en handelstarieven. Op 20 januari vind de inauguratie van Trump plaats en daarna zullen de woorden in daden omgezet moeten gaan worden. Met een Republikeinse meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden kan team Trump voortvarend te werk gaan. Handelstarieven, laat staan een handelsoorlog, kunnen de economische- en inflatiedynamiek en zo de speelruimte van centrale banken wel degelijk beïnvloeden. De oorlog/vrede in Oekraïne en verkiezingen in Duitsland en Frankrijk zullen ook de financiële markten niet ongemoeid laten.

Kortom, het belooft (wederom) geen saai jaar te worden! Wij volgen de politieke en economische ontwikkelingen op de voet en zullen de portefeuilles aanpassen wanneer wij dat nodig achten.

Ontwikkelingen Handelsbanken Vermogensbeheer

In de eerste helft van december leek een eindejaarsrally in de maak en stegen aandelenmarkten wereldwijd. Het slotstuk was echter minder positief, doordat centrale bankiers de verwachtingen omtrent renteverlagingen in 2025 temperden. Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Federal Reserve in de Verenigde Staten verlaagde haar beleidsrente in december. Echter, de onzekerheid rondom handelstarieven en aanhoudende loondruk maakt het voorspellen van de inflatie komende jaar ingewikkeld.

Daarom duidden Christine Lagarde van de ECB en Jerome Powell van de Federal Reserve op minder monetaire versoepeling dan waar beleggers op hoopten. Aandelenmarkten en ook obligatiekoersen daalden, waardoor de kapitaalmarktrentes stegen. In de laatste maand van het jaar brachten wij geen wijzigingen aan in uw portefeuille.
Tabel 1: rendementen op voorname beleggingsgraadmeters in 2024
Tabel 1: rendementen op voorname beleggingsgraadmeters in 2024
Bron: Bloomberg

Handelsbanken Dienstenwijzer Beleggingsdiensten

We willen u graag informeren over onze beleggingsdienstverlening, onze werkwijze en de kosten die hieraan verbonden zijn. Lees meer in de 

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen hangt ook af van de ontwikkelingen op de financiële markten. De resultaten die in het verleden zijn behaald, bieden geen garantie voor de toekomst.