In Tabel 1 zijn de rendementen op enkele bekende beleggingsgraadmeters te zien.
Naast de prachtige aandelenrendementen, valt op dat de waarde van goud fors steeg. Hier zien we dus wel degelijk iets van de spanningen op het wereldtoneel terug. De zwakke economische groei in de eurozone en China vertaalde zich in een lagere olieprijs. Opvallend is dat de verschillen tussen de rendementen in Amerikaanse dollar en euro aanzienlijk zijn. De Amerikaanse dollar profiteert van de betere economische groeivooruitzichten, de hogere kapitaalmarktrente in de Verenigde Staten en de plannen van de regering Trump.
Het dreigen met het opleggen van importtarieven zette de valuta’s van de belangrijkste handelspartners van de Verenigde Staten bovendien onder druk. Contradictoir genoeg verbetert zo wel de concurrentiepositie (voor de export) van diezelfde handelspartners.
Na het uitmuntende eerste kwartaal van 2024, besloten wij het risicoprofiel van de door ons beheerde portefeuilles aanzienlijk te verlagen. Beleggers leken welhaast euforisch en met name Amerikaanse technologie aandelen waren erg duur geworden. Dat duur echter nog best duurder kan worden, bleek in de daaropvolgende maanden. Onze portefeuilles waren in dat licht bezien behoudend ingericht.
Naar aanleiding van de verkiezingszege van Trump zagen wij de kans op een heuse jaareinde rally op Wall Street toenemen en kochten wat meer Amerikaanse aandelen bij. Dit bleek een goede keuze. Momenteel is de aandelenweging in de door ons beheerde portefeuilles grosso modo overeenkomstig dat van de benchmark met een licht accent op ‘value’ en ‘small & mid caps’. Kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen zijn in koersontwikkeling de afgelopen jaren ver achtergebleven bij de ‘megacaps’ en zouden wat van de achterstand goed moeten kunnen maken in het komende jaar.
Hoewel de aandelenweging op dit moment niet veel afwijkt van de benchmark, hebben onze portefeuilles op dit moment weldegelijk een duidelijke Handelsbanken-signatuur. Wij hebben momenteel relatief weinig obligaties, en de obligaties die we hebben zijn gemiddeld kort van looptijd of zijn uitgerust met inflatie-indexatie. Voor het gedeelte van de portefeuille dat we niet belegd hebben in obligaties, hebben we posities in edelmetalen en hedge funds opgenomen. Op deze wijze hebben we binnen de portefeuille bescherming aangebracht tegen inflatie en gelijktijdig de mogelijkheid gecreëerd om rendement te maken bij stagnerende aandelen en obligatiekoersen.
Wij verwachten nog steeds dat de huidige mate van euforie niet houdbaar zal zijn. In een recent onderzoek onder beleggers door Bank of America werd gesproken van een ‘super opgewekt sentiment’. Het beleggerscliché – buy the rumour sell the fact – zal naar onze verwachting in de eerste helft van 2025 bewaarheid worden.
Er zijn een hoop verwachtingen geschapen over belastingverlagingen, deregulering en handelstarieven. Op 20 januari vind de inauguratie van Trump plaats en daarna zullen de woorden in daden omgezet moeten gaan worden. Met een Republikeinse meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden kan team Trump voortvarend te werk gaan. Handelstarieven, laat staan een handelsoorlog, kunnen de economische- en inflatiedynamiek en zo de speelruimte van centrale banken wel degelijk beïnvloeden. De oorlog/vrede in Oekraïne en verkiezingen in Duitsland en Frankrijk zullen ook de financiële markten niet ongemoeid laten.
Kortom, het belooft (wederom) geen saai jaar te worden! Wij volgen de politieke en economische ontwikkelingen op de voet en zullen de portefeuilles aanpassen wanneer wij dat nodig achten.
Ontwikkelingen Handelsbanken Vermogensbeheer
In de eerste helft van december leek een eindejaarsrally in de maak en stegen aandelenmarkten wereldwijd. Het slotstuk was echter minder positief, doordat centrale bankiers de verwachtingen omtrent renteverlagingen in 2025 temperden. Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Federal Reserve in de Verenigde Staten verlaagde haar beleidsrente in december. Echter, de onzekerheid rondom handelstarieven en aanhoudende loondruk maakt het voorspellen van de inflatie komende jaar ingewikkeld.
Daarom duidden Christine Lagarde van de ECB en Jerome Powell van de Federal Reserve op minder monetaire versoepeling dan waar beleggers op hoopten. Aandelenmarkten en ook obligatiekoersen daalden, waardoor de kapitaalmarktrentes stegen. In de laatste maand van het jaar brachten wij geen wijzigingen aan in uw portefeuille.