Amerikaanse vlag met rode en witte strepen en sterren op een blauwe achtergrond

Strategiebrief Vermogensbeheer - november 2024


 Publicatiedatum: 11 november 2024
‘Doing the right things’, we geven het om het even welke president te doen. Donald Trump mag het laten zien, want hij wordt opnieuw de president van de Verenigde Staten. Trump won zelfs overtuigender, en met een sterker mandaat, dan in 2016. Hij won niet alleen de ‘popular vote’ met een surplus van 4,6 miljoen stemmen, maar heroverde met de Republikeinse partij ook afgetekend de Senaat en behoudt naar alle waarschijnlijkheid het Huis van Afgevaardigden.

Terugblik oktober

Oktober was een atypisch rustige maand voor aandelen. Met name in nek-aan-nek verkiezingsjaren eindigt deze herfstmaand dikwijls in de ‘min’ door de onzekerheid onder beleggers. Dit jaar tekende de ‘Trump-trade’ zich echter al af in de loop van oktober, waardoor met name de Amerikaanse aandelenmarkt goed overeind bleef. In andere beleggingscategorieën was de Trump-trade overigens nog duidelijker zichtbaar. Zo steeg de Amerikaanse kapitaalmarktrente met een forse 0,5 procentpunt naar 4,3%. Beleggers verwachten onder Trump namelijk zowel een hogere potentiële groei, alsook het risico op structureel hoge begrotingstekorten. In het kielzog van de stijgende rente werd ook de Amerikaanse dollar flink sterker. De koers van bitcoin, ook een asset die sinds een aantal maanden Trump’s expliciete steun heeft, steeg met 10%. Ook de goudprijs ten slotte steeg onvermoeid door, vooral door zorgen over begrotingstekorten en aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten. Wel werd een vat Brent olie goedkoper toen Israël beloofde geen Iraanse olie-installaties te bombarderen.

In het vervolg van deze Strategiebrief leest u meer over de Amerikaanse verkiezingen en wat dat betekent voor onze portefeuille in de komende periode. Ook wordt nog stil gestaan bij de almaar voortgaande opmars van de goudprijs.

De Amerikaanse verkiezingen

Uiteindelijk bleken de Amerikaanse verkiezingen alleen in de ‘polls’ een nek-aan-nek race. Toen de stemmen eenmaal binnen waren, bleek Donald Trump de Democraten echter ronduit verpletterd te hebben. Het is in veel opzichten een zeer opmerkelijke politieke comeback die velen verbijsterd achterlaat.
Grafiek 1: Nek-aan-nek race tot aan verkiezingsdag
Grafiek 1: Nek-aan-nek race tot aan verkiezingsdag
Bron: Predictit
Opvallend was dat er bijna geen kiesdistrict in de Verenigde Staten was waar de Democraten het beter deden dan bij de vorige verkiezingen, terwijl de Republikeinen vrijwel overal hun aandeel in het totale aantal stemmen wisten te vergroten. Langs zo ongeveer elke denkbare demografische dwarsdoorsnede – rijk vs. arm, hoog vs. laag opgeleid, stad vs. buitenwijk vs. platteland, wit vs. zwart vs. latino – verschoof het electoraat ten opzichte van de vorige verkiezingen richting Trump. Zelfs bij de Amerikaanse vrouw wist Kamala Harris geen terreinwinst te boeken; zij haalde 54% van de vrouwelijke stemmen binnen tegenover de 55% door Biden in 2020.


Red sweep

Middels de overweldigende ‘red sweep’, het binnenhalen van zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden, heeft Trump een stevig mandaat om zijn beleid uit te voeren. Het beleid van Trump is duidelijk gericht op America first, economische groei en het reduceren van regelgeving. ‘Promises made is promises kept’, zei Trump in zijn overwinningsspeech woensdagnacht. In onderstaande tabel zetten we Trump’s beloftes inclusief de bijbehorende fiscale consequentie even voor u op een rij.
De gegevens in deze tabel hebben wij overigens gebaseerd op de analyse van het onafhankelijke ‘Committee for a Responsible Federal Budget’, die de posten in kaart brengt die van invloed zijn op de Amerikaanse begroting.

De grootste fiscale kostenpost is gelegen in Trump’s vergaande plannen voor belastingverlaging. Wat in theorie geld in het laatje zou moeten brengen zijn opbrengsten uit het heffen van importtarieven.


America-first

Een groot deel van zijn verkiezingssucces dankt de aankomend president aan zijn plannen om Amerika weer groots te maken, waarbij de belangen van de gewone burger en ondernemer weer voorop komen te staan. Team Trump gaat de teugels rond immigratie bovendien strakker aantrekken, hoofdzakelijk aan de zuidgrens met Mexico. Dit zou de krapte op de arbeidsmarkt, met name in het laag-opgeleide segment, op termijn verder kunnen vergroten.
De traditionele Amerikaanse industrie wil Trump beschermen middels zijn beruchte importtarieven. Hierbij wordt uitgegaan van een 10% heffing op wereldwijde importen, en oplopend tot 60% voor goederen uit China. Echter, de onvermijdelijke negatieve tweede en derde orde-effecten van het lanceren van een eventuele volgende handelsoorlog geeft risico’s. Het leidt geen twijfel dat de protectionistische plannen van Trump inflatie een nieuwe kans gaan geven.


Pro-economy

Trump wil de eigen economie beschermen, maar ook verder aanjagen. In het Republikeinse draaiboek, en zeker ook binnen Trump’s filosofie, zijn belastingenverlagingen daarbij een belangrijk ingrediënt. Zo zal hij zijn eigen belastingverlagingen uit zijn eerste termijn ongetwijfeld gaan verlengen. In bovenstaande tabel wordt geschat dat het handhaven van deze Tax Cuts & Jobs Act de staatskas $ 5.350 miljard gaat kosten in de periode 2026-2035. Ook het schrappen van belasting op fooien lijkt een zekerheid, terwijl een verdere verlaging van de vennootschapsbelasting van 21% naar 15% een goede kans heeft.
Daarnaast wil hij de economie aanjagen via het maximaal uitnutten van Amerika’s natuurlijke hulpbronnen. ‘Drill baby drill’, in Trump’s eigen woorden. Hiertoe zal hij veel beperkende milieuwetgeving van de regering Biden gaan terugdraaien.


Deregulering

De veelheid aan regelgeving en de bureaucratische overheid zijn Trump een doorn in het oog. Deregulering van diverse bedrijfstakken zoals energie, infrastructuur en het bankwezen moet tot meer groei en innovatie gaan leiden. Ook wil de aankomend president een kleiner overheidsapparaat met minder uitgaven. Elon Musk, die Trump ook al zeer behulpzaam was gedurende zijn verkiezingscampagne, kan hierbij wellicht een belangrijke rol gaan vervullen via zijn voorgestelde ‘government efficiency committee’. Robert F. Kennedy Jr. is prominent kandidaat om het HHS (Human and Health Services) departement, waaronder de FDA, te gaan leiden en zo de gezondheidszorg te hervormen.


Impact op financiële markten

Wat gaat u van dit alles merken op de financiële markten en in uw beleggingsportefeuille?
De marktreacties van de afgelopen dagen onderstrepen dat Amerikaanse aandelen profiteren van het verwachte beleid van Trump. Nu de verkiezingsonzekerheid uit de weg is, hebben aandelenmarkten de ruimte om verder te stijgen. Hierop hebben wij daags na de verkiezingsuitslag de beleggingen in Amerikaanse aandelen uitgebreid.

Het lijkt ons waarschijnlijk dat dit beursmomentum tot in ieder geval begin 2025 kan aanhouden. Voor de wat langere termijn, hoewel nog vroeg dag, lijken een aantal trendveranderingen kansrijk.
Grafiek 2: Impact Trump-agenda op het begrotingstekort
Grafiek 2: Impact Trump-agenda op het begrotingstekort
Bron: US Congress non-partisan Committee for a Responsible Budget
Grafiek 3: Structureel hoge begrotingstekorten
Grafiek 3: Structureel hoge begrotingstekorten
Bron: Optimix/Bloomberg

Als we uitgaan van de ramingen in eerdergenoemde tabel zullen de begrotingstekorten onder Trump niet lager gaan uitvallen dan de huidige circa 7% (van het bruto binnenlands product). Het pad van toenemende begrotingstekorten en staatsschuld, dat al in Trump’s eerste termijn werd ingezet, is uiteindelijk onhoudbaar. Echter het is voor ons moeilijk te zeggen wanneer dit op de kapitaalmarkt een probleem wordt en we daardoor flink hogere rentes tegemoet zouden kunnen zien.

Hoewel de directe impact van Trump’s vele plannen en beloftes een zware wissel lijken te trekken op de schatkist, bestaat de kans dat sterk aantrekkende economie wat inverdieneffecten kan opleveren. Veel zal echter afhangen van de precieze keuzes en timing van Team Trump.

Hogere groei en inflatie lijken ook een logisch gevolg van eerderrgenoemde plannen waarbij deregulering en energiewetgeving wellicht een deel van de hogere inflatiedruk weer wat weg kan nemen.

Resumerend zijn meer groei, meer inflatie en hogere rente gunstig voor waardeaandelen, small-caps en cyclische sectoren. Dit zal zeker gelden voor Amerikaanse beleggingen, maar ook wereldwijd kan deze impact gevoeld worden.

Interessant om te volgen wordt ook of Trump serieus de strijd zal aangaan met de Federal Reserve om diens onafhankelijkheid te betwisten.

Zoals gebruikelijk houden wij alle relevante ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en houden wij oog voor kansen en risico’s.

Ten slotte nog een update op onze beleggingen in edelmetalen.

Goud

Ook in oktober wisten goud en zilver hun koerswinsten van dit jaar verder uit te breiden; beide edelmetalen stegen met ruim 6% gemeten in euro. In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen hadden beleggers al begrepen dat geen van beide kandidaten een plan of de intentie had om het forse begrotingstekort van momenteel circa 7% van het BBP terug te dringen. Uit de ramingen van eerdergenoemd comité bleek dat beider plannen impliciet een tekort van minimaal 7% zouden betekenen. Goud wordt door de markt gezien als de beste bescherming tegen toekomstige onhoudbare schuldenlasten.

Sinds Trump’s verkiezingswinst staat de goudprijs onder druk. Dat is niet onlogisch na de sterke rally dit jaar tot eind oktober. Het sterke mandaat volgend uit de red sweep neemt veel korte-termijn onzekerheid weg bij beleggers en zodoende wordt er winst genomen op goudbeleggingen. De structurele krachten achter goud (inflatie risico, schuldenlasten) gelden nog onverminderd en daarom verwachten wij dat de weg omhoog spoedig hervat zal kunnen worden.

Ontwikkelingen Handelsbanken VermogensbeheerSeizoensmatig is oktober altijd een maand met veel marktbewegingen. Deze oktobermaand viel echter op door kalmte op de beurs. En dat in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. Gedurende de verslagperiode liepen rentestanden op door hogere inflatieverwachtingen en zorgen over het ruime overheidstekort. Echter overwegend positieve publicaties van kwartaalcijfers zorgden ervoor dat aandelenmarkten de weg omhoog bleven voortzetten. Dit zagen we terugkomen in de in september bijgekochte positie in iShares Core S&P 500 UCITS ETF welke met 2,6% steeg in de afgelopen maand. Door hogere inflatieverwachtingen en zorgen over overheidstekorten raakten edelmetalen andermaal in trek, wat resulteerde in nieuwe all-time highs. De posities in iShares Physical Gold en iShares Physical Silver stegen met liefst 6% en 7% in oktober. Een deel van de positieve performance van bovengenoemde posities werd gedrukt door dalingen van de beleggingen in opkomende markten, small caps en hedge funds.

De marktreacties van de afgelopen dagen onderstrepen dat Amerikaanse aandelen profiteren van het verwachte beleid van Trump. Nu de verkiezingsonzekerheid uit de weg is, hebben aandelenmarkten de ruimte om verder te stijgen. Hierop hebben wij daags na de verkiezingsuitslag de beleggingen in Amerikaanse aandelen uitgebreid.

Sinds Trump’s verkiezingswinst staat de goudprijs onder druk. Dat is niet onlogisch na de sterke rally dit jaar tot eind oktober. Het sterke mandaat volgend uit de red sweep neemt veel korte-termijn onzekerheid weg bij beleggers en zodoende wordt er winst genomen op goudbeleggingen. De structurele krachten achter goud (inflatie risico, schuldenlasten) gelden nog onverminderd en daarom verwachten wij dat de weg omhoog spoedig hervat zal kunnen worden.

Ontwikkelingen Handelsbanken Vermogensbeheer

Seizoensmatig is oktober altijd een maand met veel marktbewegingen. Deze oktobermaand viel echter op door kalmte op de beurs. En dat in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. Gedurende de verslagperiode liepen rentestanden op door hogere inflatieverwachtingen en zorgen over het ruime overheidstekort. Echter overwegend positieve publicaties van kwartaalcijfers zorgden ervoor dat aandelenmarkten de weg omhoog bleven voortzetten. Dit zagen we terugkomen in de in september bijgekochte positie in iShares Core S&P 500 UCITS ETF welke met 2,6% steeg in de afgelopen maand. Door hogere inflatieverwachtingen en zorgen over overheidstekorten raakten edelmetalen andermaal in trek, wat resulteerde in nieuwe all-time highs. De posities in iShares Physical Gold en iShares Physical Silver stegen met liefst 6% en 7% in oktober. Een deel van de positieve performance van bovengenoemde posities werd gedrukt door dalingen van de beleggingen in opkomende markten, small caps en hedge funds.

De marktreacties van de afgelopen dagen onderstrepen dat Amerikaanse aandelen profiteren van het verwachte beleid van Trump. Nu de verkiezingsonzekerheid uit de weg is, hebben aandelenmarkten de ruimte om verder te stijgen. Hierop hebben wij daags na de verkiezingsuitslag de beleggingen in Amerikaanse aandelen uitgebreid.

Grafiek 4: Goud stroomt door in oktober
Grafiek 3: Goud stroomt door in oktober
Bron: Optimix/Bloomberg

Handelsbanken Dienstenwijzer Beleggingsdiensten

We willen u graag informeren over onze beleggingsdienstverlening, onze werkwijze en de kosten die hieraan verbonden zijn. Lees meer in de 

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen hangt ook af van de ontwikkelingen op de financiële markten. De resultaten die in het verleden zijn behaald, bieden geen garantie voor de toekomst.