Flatgebouw

Strategiebrief Vermogensbeheer september 2023


 Publicatiedatum 6 september 2023
Magnificent seven en de koersstijgingen in 2023

Wat is er aan de hand in China?

Jarenlang dreef de Chinese economische groei op investeringen in de vastgoedsector. Krediet was ruimschoots beschikbaar en de huizenprijzen stegen. Inmiddels zijn woningen, (in de grote steden in China) onbetaalbaar voor veel (jonge) mensen. Dit is één van de redenen waarom de geboortegraad in China (1,09 kinderen per vrouw) tot de laagste ter wereld behoort (na Zuid-Korea, Singapore en Taiwan). Zorgt het opgebouwde overschot aan woningen nu dan niet voor prijsdalingen? Nee, de Chinese overheid heeft prijsdalingen gelimiteerd met als gevolg dat het aantal transacties is ingestort.

Vastgoedontwikkelaars kunnen niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen en staan op omvallen. De woningmarkt zit dus op slot en Chinese particulieren en banken nemen (nog) geen verlies. Chinezen potten in deze omstandigheden liever geld op dan dat ze het uitgeven, ook is er weinig enthousiasme tot geld lenen. Dit is typisch voor de zogenaamde ‘balansrecessie’ waarin China zich momenteel bevindt. Het consumentenvertrouwen is laag, waardoor het loslaten van de coronamaatregelen, anders dan in de westerse wereld, niet tot uitbundige consumptie leidde.

Is monetaire en fiscale stimulering de oplossing?

Na de kredietcrisis in 2009 ging China over tot grootschalige monetaire stimulering van de economie. In Grafiek 1 is te zien dat de inflatie toen opliep. Met een deflatie van -0,3% heeft de Chinese overheid momenteel ook de ruimte om te stimuleren. Toch zijn de monetaire stimuleringsmaatregelen tot nu toe beperkt. Zo zijn de (valuta)reserves, die banken bij de centrale bank aan dienen te houden verlaagd, maar extra krediet lijkt nu niet de oplossing.

Er is simpelweg minder vraag naar krediet. In Grafiek 2 is te zien dat de geldhoeveelheid in China snel is toegenomen na de kredietcrisis van 2009, maar recent stagneert. Opvallend is de stijging van de geldhoeveelheid in China in verhouding tot de Verenigde Staten en de eurozone.

Op fiscaal vlak zijn de stimuleringsmaatregelen tot nu toe bescheiden. De Chinese overheid maakte de fiscale aftrek van kosten voor kinderopvang en onderwijs aantrekkelijker, maar naar onze mening is dit niet voldoende om de consument en de economie uit het slop te trekken. Onlangs lazen we in de Financial Times dat ingewijden van president Xi zeggen dat hij wars is van het westerse consumentisme en daarom niet zal overgaan tot uitbundige fiscale stimuleringsmaatregelen (denk aan onze energietoeslag en de coronasteunmaatregelen).

Liever ziet hij investeringen om China op industrieel en technologisch vlak onafhankelijker van de Verenigde Staten en Europa te maken. Zo lanceerde telefoonproducent Huawei een nieuwe telefoon met een geavanceerde 7-nanometer chip geproduceerd door chipproducent SMIC, wat aangeeft dat China mogelijk ook zonder Amerikaanse technologie toe kan.
-

Wat betekent dit alles voor beleggers?

De tegenvallende Chinese economische ontwikkelingen worden als gebruikelijk breed uitgemeten in de (Westerse) media. Het tijdschrift The Economist wist met twee covers op rij te berichten over de Chinese ‘implosie’. De berichten in de media, alsmede een terughoudende positionering onder beleggers zijn een goede indicator van een zeer negatief sentiment over China.Sentiment is een belangrijke inputvariabele in ons beleggingsproces. In het verleden hebben wij vaker geschreven dat een extreem negatief sentiment veelal een voedingsbodem is voor aantrekkelijke toekomstige rendementen. Met de daling van ruim 30% voor wereldwijde aandelenmarkten in maart 2020 was het sentiment zeer somber. Aandelenmarkten verdubbelden de anderhalf jaar erna. Eind oktober vorig jaar zorgde het teleurstellende Chinese coronabeleid voor extreem pessimisme onder beleggers in Chinese aandelen. China werd als niet-belegbaar betiteld door Westerse media. De Chinese beurs steeg 60% de drie maanden erna.

Wij hebben geen glazen bol met betrekking tot de economische vooruitzichten van China, maar wij weten wel dat met het slechte sentiment zoals dat er nu heerst, in combinatie met aantrekkelijke waarderingen, wij als beleggers toch beleggingskansen zien in opkomende markten en China. Wij blijven daarom vasthouden aan onze huidige beleggingen in opkomende markten. Wij volgen de ontwikkelingen in China op de voet en zullen de door ons beheerde portefeuilles bijsturen waar nodig.De lange termijn beleggingscasus voor opkomende markten staat in onze ogen nog steeds. Wij zien nog steeds een hoge structurele groei, met name in Zuidoost-Azië.

Daarnaast zijn landen in Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika belangrijke producenten van grondstoffen. De uitbreiding van de BRICS-groep met grondstoffen-producerende landen is een duidelijk teken van de toenemende handel tussen landen in opkomende markten en het verminderen van de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar. Landen zoals Mexico, India en Vietnam nemen het stukje over van China als fabriek van de wereld en ontwikkelen zich als belangrijke exporterende landen. Bovendien is de waardering van opkomende markten als groep laag, zowel historisch gezien als in relatie tot ontwikkelde markten.

Ontwikkelingen Optimix Vermogensbeheer

Wereldwijd daalden aandelenmarkten in september met 1%. In het land van de rijzende zon stegen de aandelenkoersen echter wel. Op het gebied van rentebeleid is Japan een vreemde eend in de bijt. De Japanse centrale bank besloot ook afgelopen maand haar beleidstarief onveranderd te laten. De afwijkende koers van de Bank of Japan heeft wel geleid tot een forse waardevermindering van de Japanse yen ten opzichte van de euro en de dollar.

Japanse exporteurs varen er echter wel bij. Japanse aandelen zijn aantrekkelijk gewaardeerd op basis van de verwachte winsten het komende jaar (15x tegenover 17x voor de wereldwijde aandelenindex). Bovendien is zowel de omzet- als winstverwachting voor Japanse aandelen voor komend jaar beter dan die voor Amerikaanse aandelen. Onze belegging in Japanse aandelen, Amundi Core MSCI Japan UCITS ETF, steeg met 2% gemeten in euro.

Handelsbanken Dienstenwijzer Beleggingsdiensten

We willen u graag informeren over onze beleggingsdienstverlening, onze werkwijze en de kosten die hieraan verbonden zijn. Lees meer in de 

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen hangt ook af van de ontwikkelingen op de financiële markten. De resultaten die in het verleden zijn behaald, bieden geen garantie voor de toekomst.