Om de blootstelling aan duurzaamheidsrisico’s te beperken, vermijdt Handelsbanken directe beleggingen in financiële instrumenten van ondernemingen die in strijd handelen met de
. Deze gelden als richtlijnen voor goed bestuur op het punt van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, corruptiebestrijding en het milieu. Als mocht blijken dat een onderneming waarin Handelsbanken belegt, in strijd handelt met deze richtlijnen, dan verkoopt Handelsbanken deze belegging.
Binnen de duurzame vermogensbeheermandaten richt het beleggingsbeleid zich op het selecteren van ondernemingen met de hoogste score op ecologisch, sociaal en governance-gebied (best-in-class-beleid). Hierbij maken we gebruik van ESG-research van onder andere Sustainalytics, MSCI ESG, ISS en S&P Global. Naast fondsen die ESG promoten, beleggen we binnen Duurzaam Vermogensbeheer zoveel mogelijk in fondsen met een duurzaam beleggingsdoel. Periodiek toetsen we of de beleggingsinstrumenten binnen de portefeuille nog hieraan voldoen en of we de portefeuille moeten wijzigen.
Bij het gebruik van passieve indirecte beleggingen leggen we de nadruk op beleggingen in indexproducten die op duurzaamheid zijn gericht.
Daarnaast vinden we dat het uitsluiten van financiële instrumenten van ondernemingen die in strijd handelen met de UN Global Compact Principles een positieve bijdrage levert aan het rendement op de lange termijn. We vermijden daarom ondernemingen die grote duurzaamheidsrisico’s lopen.
Aansluitend op het EU Action Plan for Financing Sustainable Growth wil Handelsbanken bepaalde ecologische en sociale kenmerken ondersteunen. Daarom beleggen we in financiële instrumenten van ondernemingen die de algemeen geldende praktijken van goed bestuur volgen. Kenmerken die we als beheerder willen promoten zijn: mensenrechten, goede arbeidsomstandigheden, milieu en anticorruptie.
Dit bereiken we door directe beleggingen te vermijden in financiële instrumenten van ondernemingen die praktijken van goed bestuur binnen hun bedrijfstak niet naleven en/of met hun bedrijfsvoering een negatieve uitwerking hebben op mensenrechten, arbeidsomstandigheden, het milieu en anticorruptie. Om financiële instrumenten of ondernemingen op basis van deze criteria uit te sluiten, maken we gebruik van duurzaamheidsresearch van externe onderzoeksbureaus.
Beleggingen kunnen een negatief effect hebben op duurzaamheidsfactoren. Bijvoorbeeld een negatieve invloed op klimaatverandering of het respecteren van arbeidsrechten. Handelsbanken wil hiermee rekening houden bij het nemen van beleggingsbeslissingen. In het
gaat Handelsbanken in op het identificeren en prioriteren van de belangrijkste negatieve effecten op duurzaamheidsfactoren.